Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 18/11/14

In het derde kwartaal was het minder druk in de Vlaamse winkelstraten dan vorig jaar. In de maanden juli, augustus en september liepen er namelijk ruim 4 procent minder passanten door de winkelstraten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit de recent gepubliceerde kwartaalcijfers van onderzoeksbureau CityTraffic uit het meetnetwerk in de Belgische steden.

Vooral in juli en september waren de passantenaantallen in België aan de lage kant. Zo liepen er in de laatste twee weken van september bijvoorbeeld tot maar liefst 19% minder bezoekers in de winkelstraten dan vorig jaar. Een mogelijke oorzaak hiervoor kan het aanhoudende zomerweer van eind september geweest zijn. Het was namelijk ruim 7 graden warmer dan vorig jaar in deze periode, en waar de winkelstraten een jaar eerder vol liepen voor de herfstaankopen bleef deze impuls dit jaar duidelijk achterwege. Dit is overigens een trend die ook in de Nederlandse winkelstraten zichtbaar was in de weken 38 en 39.

De augustusmaand was een positieve uitzondering op vorig jaar. Zo werden er in week 34 juist weer 19% meer bezoekers in de Belgische winkelstraten gesignaleerd. Daarnaast zijn er wel verschillen in het regionale druktebeeld zichtbaar. Zo deden Antwerpen en Roeselare het bijvoorbeeld een stuk beter dan een Brussel of een Hasselt. Landelijk vertoonde het druktebeeld de volgende trend in het derde kwartaal:

Deze kwartaalcijfers staan in licht contrast met het positieve eerste half jaar waarin het juist wat drukker was in de Belgische winkelstraten. Het zal interessant worden om te bezien welke trend zal overheersen in het laatste kwartaal van dit jaar. Begin januari zullen deze resultaten als eerste worden gepubliceerd in de CityTraffic Index van België.

Wilt u maandelijks worden gerapporteerd over uw stad, laat het ons weten en we maken een mooi kennsimakingsaanbod.