Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 27/05/14

Amsterdam heeft de CityTraffic Award gewonnen voor best presterende binnenstad van 2013. Deze prijs werd uitgereikt nadat de stad als beste uit de bus kwam in een kwantitatieve prestatie-analyse van onderzoeksbureau CityTraffic onder 56 grote en middelgrote steden in Nederland. Mede vanwege het hoge aantal winkels per inwoner, de lage leegstand en de stijging in de bezoekersaantallen wist Amsterdam dit jaar de grootste concurrenten Alkmaar, Haarlem en Den Haag achter zich te  houden.

In deze prestatie-analyse werden verschillende meetbare indicatoren  van een binnenstad vergeleken. Gezamenlijk geven deze indicatoren de stad een score voor de kwaliteit van het winkelklimaat van de binnenstad. Hieruit bleek dat Amsterdam dit jaar vooral goed scoorde op het hoge aantal supermarkten per inwoner en in de positieve ontwikkeling van de bezoekersaantallen.

Deels komt dit doordat meer toeristen onze hoofdstad bezoeken, maar ook is het simpelweg nóg drukker geworden in de Kalverstraat ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is best een knappe prestatie te noemen, zeker in een tijd dat er landelijk gezien toch veelal dalende passantenaantallen in de winkelstraten worden gesignaleerd.

Als Amsterdam de CityTraffic Award ook volgend jaar wil veiligstellen zal er echter ook naar de verbeterpunten gekeken moeten worden. Zo is in de binnenstad momenteel de winkeloppervlakte per inwoner erg laag ten opzichte van andere steden, wat overvolle winkels tot gevolg kan hebben. Daarnaast zien we dat de leegstand, ondanks het feit dat deze relatief laag is, toch iets gestegen is ten opzichte van het jaar ervoor.

Het complete scorerapport van de winnaar van de CityTraffic Award ziet u hiernaast in de afbeelding bovenaan.