Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 27/05/14

Bevrijdingsdag begint steeds meer te leven in Nederland. Zo lijkt het er in ieder geval op als we naar de bezoekersaantallen kijken in de evenementensteden tijdens deze feestdag. En dit is niet verwonderlijk, aangezien steeds meer steden grote evenementen en activiteiten organiseren op de dag van de vrijheid. Van stadswandeling tot estafetteloop, van dansworkshop tot gratis muziekfestivals: tegenwoordig is er voor ieder wat wils op Bevrijdingsdag. Voor CityTraffic is dit een mooie aanleiding om de drukte op straat eens onder de loep te nemen.

In de belangrijkste evenementensteden zagen we dat het dit jaar gemiddeld ongeveer 16 procent drukker was tijdens bevrijdingsdag. Vooral in Haarlem, Roermond en Leeuwarden zagen we een flinke stijging in de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar. In Groningen en Utrecht leek het echter wat rustiger te zijn dan voorheen:

Evenementenstad Drukteverschil
Leeuwarden +30%
Groningen -20%
Utrecht -27%
Roermond +52%
Rotterdam +28%
Amsterdam +7%
Haarlem +46%

 

Opmerkelijk is ook de verandering in het drukteverloop in de evenementensteden tijdens Bevrijdingsdag. Dit jaar is de drukte namelijk wat meer verspreid over de dag. Vooral in de ochtend en de avond was het dit jaar drukker op straat, terwijl we vorig jaar juist aan het eind van de middag een piek zagen in de passantenaantallen.

Mogelijke oorzaken voor dit verschillende verloop kunnen liggen in het feit dat Bevrijdingsdag dit jaar op een maandag viel in plaats van op een zondag. Het zou kunnen dat de mensen op zondag iets later op gang komen dan op de maandag. Bovendien kan het gewone winkelpubliek op de maandag een effect hebben gehad op het drukteverloop.

Maar het feit dat de drukte vooral na winkelopeningstijden aan blijft houden is een goed signaal voor het succes van deze editie van Bevrijdingsdag. Hieruit kunnen we immers opmaken dat de avondprogramma’s dit jaar goed in de smaak gevallen zijn. De evenementen lijken het publiek steeds meer en langer te boeien en dat is  een mooie voorbode voor volgend jaar.  Dan zal het naar verwachting namelijk nog een stuk drukker worden, omdat in veel cao’s is afgesproken dat de werknemers om de vijf jaar vrij krijgen op Bevrijdingsdag. In 2015 kunnen zij voor het eerst sinds 2010 weer de straat op tijdens Bevrijdingsdag. CityTraffic zal in de gaten houden hoe snel zij de evenementensteden dan weten te vinden.