Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 27/05/14

CityTraffic monitort de drukte in de winkelstraat tijdens het WK

Amsterdam, 28 juni 2010 - Wat is de invloed van het WK voetbal op de drukte in de winkelstraat? CityTraffic heeft het antwoord. Tot voor kort werd alleen het aantal PIN-transacties gepubliceerd, welke fors bleken af te nemen tijdens de wedstrijden van Oranje. Vanaf heden is er de CityTraffic Index die actueel inzicht geeft in de drukte en de passantenaantallen in de winkelstraten van Nederland. CityTraffic weet dat op de donderdag van NL-Kameroen nauwelijks minder mensen in de winkelstraat kwamen dan op een gemiddelde donderdag; slechts 2,83% minder.

WK Index
CityTraffic heeft nu de WK Index samengesteld. Deze geeft inzicht in de invloed van het WK op de drukte in de winkelstraat; zowel voor het WK in zijn geheel als voor de wedstrijden van Oranje in het bijzonder.

Wat zeggen de cijfers?
De drukte in de winkelstraten tijdens het WK blijft op bijna alle speeldagen achter bij het gemiddelde (zie grafiek 1 in bijlage). In totaal waren er in de week van NL-Denemarken en NL-Japan (week 24) 18,35% minder mensen in de winkelstraat.

Op maandag 14 juni, de dag van Nederland-Denemarken, was er in totaal 12,18% minder publiek in de winkelstraten dan op een gemiddelde maandag; tijdens de wedstrijd was er op het dieptepunt 50% minder traffic dan normaal op dat tijdstip. Op zaterdag 19 juni, de dag van Nederland-Japan, was het 23,92% minder druk dan op een normale zaterdag. Tijdens de wedstrijd daalde de hoeveelheid mensen in de winkelstraat zelfs met 50%.

Donderdag 17 juni was het daarentegen 8,19% drukker dan gemiddeld; het feit dat veel Nederlanders op die koopavond alvast de stad ingingen, vooruitlopend op de zaterdag met Nederland-Japan, zal daaraan hebben bijgedragen.

Opvallend is dat een week later tijdens de donderdag van Nederland-Kameroen (op donderdagavond 24 juni) er slechts 2,83% minder mensen in de winkelstraten waren. De koopavond heeft dus nauwelijks te lijden onder het voetbal van Oranje.

Concluderend: Voor de retailers is een wedstrijd van Oranje op de zaterdagmiddag, volgens deze cijfers, het slechtst denkbare scenario; de traffic in de winkelstraat neemt zeer fors af. Een wedstrijd op de koopavond, zeker een late wedstrijd om 20:30 uur zoals tegen Kameroen, lijkt minder invloed te hebben op de traffic in de winkelstraat. Al met al is de totale traffic in de winkelstraat tijdens de WK-week 24 meer dan 18% lager dan in de gemiddelde week van 2010; een forse daling. Toch hoeft dat nog niet per sé te betekenen dat retailers ook dergelijke omzetcijfers noteerden; de opruimingen en het feit dat er tijdens het voetbal wellicht veel doelgerichte shoppers in de winkelstraat zijn kunnen een positieve invloed hebben op de conversie.

Rondom de wedstrijd...
Tijdens de twee middagwedstrijden (Nederland-Denemarken op maandag 14 juni, 13:30 uur en Nederland-Japan op zaterdag 19 juni, 13:30 uur) zien we een duidelijke en forse dip in de drukte in de winkelstraat rondom de wedstrijd. Dit lijkt een open deur, maar CityTraffic weet het exacte verloop. Zo weet CityTraffic ook precies hoe het voor en na de wedstrijd was. Aannames behoren tot het verleden.

Over CityTraffic
CityTraffic verzamelt passantengegevens opeen vooruitstrevende en automatische manier middels camera's, Bluetooth en infrarood-technologie. CityTraffic meet in winkelcentra en de meeste belangrijke winkelsteden en -straten van Nederland. We onderscheiden ons van andere aanbieders door het uitvoeren van dagelijkse tellingen die tot op het uur nauwkeurig en actueel zijn. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. CityTraffic geeft een uiterst actueel en betrouwbaar inzicht in de drukte in de winkelstraten, speciaal voor retailers, vastgoedpartijen en overheden opgesteld en gelanceerd.

Noot voor de redactie Voor meer informatie (bijvoorbeeld over de drukte in de winkelstraten tijdens de volgende wedstrijden van Oranje) kunt u contact opnemen met CityTraffic. U kunt contact opnemen met Huib Lubbers of Janine Bekker via Info@citytraffic.nl of 020-653 5588. Op www.citytraffic.nl vindt u meer informatie over de organisatie.