Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 27/05/14

Een studentenstad bij uitstek is Leuven met zijn 40.000 studenten op 100.000 inwoners. Net een kwartiertje rijden ten oosten van Brussel ligt Leuven, een mooie historische stad met een compact en levendig centrum. De kleine gezellige binnenstad maakt Leuven tot een goede plek om te gaan winkelen, naar de film te gaan, een terrasje te pakken of te genieten van een lekkere maaltijd. Via het onderzoeksbureau CityTraffic krijgen we een inkijkje in de drukte in het kernwinkelgebied. Opvallend is de gelijke drukte in maart, april en mei, terwijl de temperatuur er doorgaans toch voor zorgt dat het in mei vaak drukker is dan in maart.

In de Muntstraat volgen de restaurantjes elkaar op en in de Diestsestraat treffen we een ruim aanbod van winkels met de populaire merken als G-Star, Scotch&Soda en Superdry met eigen winkels op een steenworp afstand van elkaar. Ook de H&M, Zara, C&A en Esprit ontbreken niet en dat maakt Leuven tot een onverwacht goede shopstad. In straten als de Parijsestraat en de Mechelsestraat vinden we de kleine local heroes: die leuke bijzondere winkels die niet in andere steden te vinden zijn. Dit zijn de winkels waar een stad zich mee kan onderscheiden, en daarin is Leuven meer dan geslaagd.

En dat alles op loopafstand van de Grote en Oude Markt waar volop horecavertier te vinden is. Een stad waar de studenten het centrum levend maken, behalve in het weekend. Op vrijdag ziet men hen lopend met de rolkoffer van het kot naar het centraal station dat door de Bondgenotenlaan aan het centrum wordt verbonden, naar het ouderlijk huis vertrekken. Als de studenten vertrekken, komen de shoppers terug en de zaterdag is dan ook duidelijk de drukste dag in de week.

De auto kan met gerust hart worden gestald in een van de parkeergarages. Leuven is een stad waar je als voetganger prima uit de voeten kan. Veel studenten betekent ook veel fietsen en menig maal wanen we ons in Nederland. Niet in de laatste plaats omdat er een soort Vlaams wordt gesproken dat aanhoort als een Nederlands dialect. De Leuvenaren zijn vriendelijk en open en maken dat je welkom bent in de stad. Gastvrijheid proef je in elke winkel of restaurant. De stad onderscheidt zich op deze wijze van menig andere goede shopstad. Dat de drukte langer aanhoudt dan bij ons in Nederland is natuurlijk pure winst voor deze leuke stad in België.

Alweer twee  jaar geleden bezochten we voor u Lille, ook zo’n pareltje van een binnenstad. Het was niet voor niets dat we hier veel Hollanders tegen kwamen, maar opvallend was wel dat de Engelsen, Japanners en Russen Leuven nog niet hebben ontdekt. De meesten van hen zullen eerder Gent, Brussel en Antwerpen bezoeken en laten Leuven links liggen. Onterecht, maar wellicht blijft het zo een mooi pareltje