Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 27/05/14

Schendt het systeem van ‘Wifi-tracking’ de privacy van personen? Volgens een aantal artikelen dat de afgelopen weken in Het Parool verscheen wel. Is net op dat privéterrein de doos van Pandora geopend door Edward Snowden, krijgen we dit. Het houdt ook nooit op. Onverkwikkelijk. Maar is het wel zo, als voorgesteld door deze journalisten?

Nee. Wifi-tracking is een vernieuwend en slim meetsysteem dat op geen enkele manier de privacy schendt. Het werkt heel eenvoudig: door de gehele stad zijn Wifi netwerken aanwezig; van huishoudens, ondernemers, horeca of winkeliers. Zodra je in het zendgebied van die netwerken komt, kun je dat zien op je computer, tablet of telefoon. Contact maken kan ook, vandaar dat de meeste Wifi netwerken een beveiliging hebben.

Wifi-tracking telt niks anders dan de apparaten die in het zendgebied van een netwerk zijn geweest en de duur van zo’n bezoekje, hoe lang ze daar waren. Het enige dat het systeem kan zien is het serienummer van de Wifi-antenne. Dat is een tiencijferig nummer van de fabrikant waar niets uit af te leiden valt; niet bij welk apparaat het hoort en ook niet van wie het is.

Vergelijk het maar met het vinden van een sleutel in een drukke winkelstraat. Het hoort bij een voertuig, dat kun je zien,  maar je hebt geen idee van welk voertuig en al helemaal niet wie de nu sleutelloze eigenaar is.

Daarnaast gaat het bij Wifi-tracking om statistische meetgegevens, niet om persoonlijke bewegingen. Bijvoorbeeld: van de  vijftigduizend apparaten geteld op het Stationsplein is zestig procent gezien op de Nieuwendijk en dertig procent in de Kalverstraat. Die informatie geeft de Gemeente strategisch inzicht in de verkeersbewegingen binnen een stad en een winkelgebied. Maar het is volstrekt niet te zien wie er zijn geweest.

Zo is afgelopen 28 december de Kalverstraat afgesloten geweest vanwege overcrowding. Met dit systeem kan de gemeente zulke gebeurtenissen in de toekomst sneller zien en navenant optreden.

Ondernemers kunnen met het systeem de drukte buiten hun winkel vergelijken met het aantal personen binnen. Die laatste groep tellen ze door middel van infraroodsensoren. Zo hebben ze een idee of het slechte weer of de crisis van invloed is op de drukte buiten in vergelijking met een week eerder of zelfs een jaar daarvoor.

Kortom, het informeren van mensen of het versleutelen van die nummers is daarom ook niet nodig. Laat u niets wijsmaken en zeker niet bang maken. Vroeger waren mensen bang van de aarde af te vallen, omdat ze dachten dat die plat was. Nu niet meer; ze zijn preciezer geïnformeerd. Dat heet vooruitgang.

Paul Schmitz,

CTO CityTraffic