Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 27/05/14

Een opvallende conclusie uit een van onze onderzoeken naar de drukte in de winkelgebieden van de afgelopen drie jaar is dat de winkelcentra beter presteren dan de binnensteden. We namen de drukte van de hoofdwinkelstraten in een binnenstad onder de loep en vergeleken dit met winkelcentra. Winkelcentra die vaak overdekt zijn, altijd met een P ernaast, erboven of eronder en meestal lager in parkeertarief. En wat bleek is dat de winkelcentra blijkbaar de afgelopen drie jaar duidelijk minder last hebben gehad van de sterk dalende passantenstromen. In het mandje van de CT BinnenstadsIndex hebben we een splitsing gemaakt in de verschillende winkelgebieden.

En het verschil is groot. Een gapanalyse geeft aan dat er een verschil is van wel 28% in drukte. Dus de winkelcentra zijn maar 2% rustiger geworden in passanten daar waar de drukke binnensteden te kampen hebben met een verlies van ruim 25% in de afgelopen jaren. In 2011 zagen we de binnensteden beter presteren, in 2012 deed men niet voor elkaar onder, en in 2013 zien we duidelijk dat het winkelcentrum minder last heeft van de passantendaling. Hoewel Citytraffic alleen maar de feitelijke drukte meet, gaan we natuurlijk wel op zoek naar mogelijke verklaringen. Speelt het slechte weer in Q1 van 2013 veel binnensteden parten? Zou het voordeel van het hebben van een supermarkt bij het winkelcentrum, steeds belangrijker worden? De betere bereikbaarheid? De lagere parkeertarieven? De ruimere hoeveelheid parkeerplaatsen?

Verder onderzoek zal moeten worden gedaan om te zien of de Nederlander inderdaad liever naar het winkelcentrum gaat dan naar de binnenstad. In ieder geval food for thought voor ontwikkelaars, eigenaren, retailers en gemeentes.