Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 27/05/14

Haarlem heeft alles in huis voor een heerlijk dagje winkelen. De monumentale binnenstad telt veel hippe winkels, exclusieve kledingzaken, charmante antiekwinkeltjes en talloze speciaalzaken op elk denkbaar gebied. Daarnaast zijn de belangrijkste winkelketens aanwezig in de grote winkelstraten, waarvan de bekendste natuurlijk de ‘Monopoly-straten’ zijn: de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en de Zijlstraat. Dit ruime winkelaanbod heeft er dan ook al meerdere keren voor gezorgd dat Haarlem uitgeroepen is tot “Beste Winkelstad van Nederland”. Om te onderzoeken of het winkelend publiek deze stad ook weet te vinden heeft onderzoeksbureau CityTraffic de bezoekersaantallen eens onder de loep genomen.

Hieruit blijkt dat er in 2013 gemiddeld zo’n 84.000 mensen per week door de drukste winkelstraat van Haarlem lopen. Door het weekverloop in kaart te brengen valt al snel op dat Haarlem het toneel is voor enkele succesvolle evenementen. Het bevrijdingspop op 5 mei en Jazz &  More festival halverwege augustus blijken bijzonder goede publiekstrekkers te zijn voor de binnenstad. Zo weet Jazz and More drie dagen op rij zo’n 20.000 extra bezoekers aan te trekken er daarmee draagt dit evenement bij aan de drukste week van 2013 in de binnenstad van Haarlem.

De zaterdag is veruit de drukste dag van de week in Haarlem. Gemiddeld lopen er dan meer dan 21.000 mensen door de hoofd winkelstraat. Het druktebeeld in Haarlem is drukker dan in steden als Alkmaar en Leiden maar minder druk dan Nijmegen. In Haarlem mogen alle ondernemers en winkeliersverenigingen in het centrum zelf bepalen of zij hun winkel(s)/standplaats openen op zondagen. Gezien het relatief hoge aantal bezoekersaantal op de zondag is het geen gek idee om de deuren te openen, mochten hier dan nog winkels gesloten zijn in het centrum.

Als we kijken naar het gemiddeld uurverloop zien wij dat in Haarlem het meest gewinkeld wordt tussen 14.00 uur en 15.30 uur. Dit is dus het aangewezen moment voor de ondernemers om alle zijlen bij te zetten en de bezetting in de winkel op optimaal niveau te hebben. Na 15:30 neemt de drukte langzaam af en verlaten steeds meer bezoekers het winkelgebied.

Het lijkt er dus op dat het winkelend publiek de binnenstad van Haarlem prima weet te vinden. Maar naast een goed winkelklimaat heeft Haarlem veel meer te bieden, want bovenal is Haarlem een prachtige historische stad met een gunstige ligging nabij het strand en de grote steden. Shoppen, historie, vermaak en cultuur: een bezoekje is deze stad meer dan waard!