Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 25/09/14

Bron: Het Laatste Nieuws, 23 augustus 2014

Hoe shopt de Vlaming? Het Nederlandse bedrijf ‘CityTraffic’ zoekt het uit door de drukte inwinkelstraten te meten aan de hand van signalen die gsm’s uitzenden. Wie wifi of bluetooth heeft aanstaan, wordt -volledig anoniem- ‘geteld’. Uit die gegevens kunnen ze afleiden hoeveel mensen er passeren en krijgen ze een duidelijk beeld van onze shopgewoontes. Zo zijn we verknocht aan zaterdag winkeldag én boeken de kleinere steden de grootste groei.

1. Steeds vaker in kleinere steden

Hoewel de grote winkelsteden in absolute aantallen nog steeds het meeste shopperskrijgen, winnen de kleinere winkelsteden terrein. De top 3 van drukste steden -Brussel, Antwerpen en Oostende- kennen amper groei of verliezen zelfs. Kortrijk daarentegen groeit het sterkst, al is het daar vooral tijdens het jaar drukker. In de zomermaanden kennen ze een terugval. In Antwerpen is dat net andersom: tijdens de zomermaanden is het er drukker, maar in het najaar en voorjaar daalt het aantal shoppers fors. 'Ik zie een verband met de crisis', zegt Huib Lubbers van CityTraffic. 'Mensen gaan wekelijks naar een stad in de buurt om boodschappen te doen en soms ook de modezaken te bezoeken. Maar dat is wat we ‘runshoppen’ noemen: snel halen wat je nodig hebt. ‘Funshoppen’ is wat anders en dat doe je eerder in een grote stad, een hele dag lang. Dan ga je elk winkeltje in en uit en blijf je ’s avonds eten, of ga je naar de film. Door de crisis staat dat dagtoerisme onder druk, want het is iets waar je op kan besparen'. Ook breiden sommige ‘kleinere’ steden hun winkelaanbod fors uit. 'Kortrijk trekt met een nieuwe winkelcentrum heel wat grote ketens aan. Dat brengt meer mensen op de been. 'Al is hun zomer dan weer bovengemiddeld rustig, omdat er dan minder activiteiten in de stad zijn'. Volgens retailexpert Gino van Ossel (Vlerick) betekent dit echter absoluut niet dat de grote steden afgeschreven zijn. 'Je moet dit op langere termijn bekijken, en op veel locaties in een stad meten. Ook de evolutie in het aantal toeristen is belangrijk: want ook die bezoeken de winkelstraat.

2. Brussel blijft het populairst

Dat Brussel de kroon spant is volgens Gino van Ossel geen verrassing. 'In de Nieuwstraat is het elke dag over de koppen lopen. Ook kennen hun nieuwe winkelgebieden groei, zoals de Elsensesteenweg en de Guldenvlieslaan'. Volgens CityTraffic is de succesformule voor een binnenstad een gevarieerd aanbod. 'Niet alleen verschillende soorten winkels, maar ook horeca en evenementen. Er moet veel te beleven zijn, want dan kiezen we er bewust voor om ergens naartoe te trekken'.

3. Solden blijven onze topmomenten

Hoewel de afgelopen zomersolden zijn tegengevallen voor de handelaars, blijven de koopjes wel dé vaste afspraak met de winkelstraten. Ook de eindejaarsperiode waarin we cadeautjes inslaan, zorgt voor een grote drukte. De kalmste periodes waren volgens CityTraffic dit jaar in het voorjaar, in maart en februari. Van Ossel: 'Maar traditioneel zien we dat, ook qua omzet, februari en augustus het minst zijn. In augustus heb je nog dat zomergevoel en vinden veel mensen het nog te vroeg om winterkleren te kopen. In februari hetzelfde: het is dan nog vrij koud en die lentekledij kan vaak nog wachten. Ook hebben we dan net een soldenperiode en kostelijke eindejaarsperiode op zitten'. Opvallend: in het voorjaar is het rustiger dan het najaar. Van Ossel: 'Dat komt omdat we meer ‘vaste afspraken’ hebben in het najaar. Denk maar aan nieuwe kleren voor de kinderen in het begin van het schooljaar, een nieuwe winterjas, enzovoort. We hebben in het najaar ook gewoon méér kleren nodig, die vaak ook duurder zijn. In de lente en zomer kleed je je lichter'.

4. Vrijdag en zaterdag vinden we het leukst

Voor heel wat Vlamingen is zaterdag dé shoppingdag bij uitstek. Daarna volgt vrijdag, en pas nadien woensdag. Hoewel veel mensen die deeltijds werken dan net vrij zijn, is het toch een minder populair om de winkelstraat op te zoeken. 'Op woensdag doen we vaak boodschappen in warenhuizen, echt winkelen doen we minder, zegt retailexpert Gino van Ossel. De kinderen zijn dan thuis en veel ouders hebben dan hun handen vol met taxichauffeur spelen. Wie vrij heeft op vrijdag, trekt wel sneller naar de binnenstad, omdat de kinderen dan nog op school zitten. Ook stoppen op vrijdag heel wat mensen vroeger met werken. 

5. Liefst vlak voor etenstijd

Van Ossel: 'Dit is voor de hele week gemeten. Tijdens de week winkelen we misschien wel laat, maar in het weekend begint het tegen 18 uur net een pak rustiger te worden in de winkelstraten'. Toch merkt CityTraffic bij hun Nederlandse metingen dat het aantal uren dat we winkelen, daalt. Daar is de gemiddelde verblijfstijd een uurtje. In België zijn daar nog geen gegevens van. 'We merken dat mensen in Nederland gerichter winkelen', aldus Lubbers. 'Ze zoeken eerst alles op internet en komen heel goed voorbereid naar de binnenstad. Uren shoppen zonder echt doel, dat gebeurt minder, men wil dat het efficiënter verloopt. Als men een specifiek paar schoenen wil, kijken ze eerst op internet of het wel in de winkel staat, of bestellen ze het. Winkelen op internet neemt dan ook een groot aandeel in van de retailmarkt, al zo’n 10% in Nederland. In België is dat nog niet zo hoog, al zal het de komende jaren wel toenemen'.