Ons laatste nieuws en cases
gray_twitter gray_twitter

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Geplaatst op: 18/11/14

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om de winkelopeningstijden op zondagen vrij te geven. In een aantal grote steden is de koopzondag al jaren een begrip, terwijl andere steden als Amersfoort, Breda en Nijmegen recenter koopzondagen toegevoegd hebben aan het winkelaanbod in de binnenstad. Nu de koopzondag in steeds meer gemeenten zijn intrede heeft gedaan, is het tijd om de balans op te maken. In hoeverre kunnen koopzondagen voor blijvend meer bezoekers in de winkelgebieden zorgen?

‘De koopzondag is echt een nieuwe winkeldag geworden’ stelt directeur Huib Lubbers van onderzoeksbureau CityTraffic in een interview met de Telegraaf. Hoewel de bezoekersaantallen soms nog wat achterblijven omdat nog niet in alle steden de winkels tegelijkertijd geopend zijn, is er over het algemeen een positieve trend te zien in de passantenaantallen op zondag van steden die al langere tijd vaste koopzondagen hebben. ‘Het succes van de koopzondag is dat iedereen meedoet. Alleen wanneer minimaal driekwart van de winkels meedoet, is de kans van slagen groot. Anders zitten er veel te grote gaten in het aanbod’ is de conclusie van Lubbers.

Uit de cijfers van CityTraffic blijkt dat ook de gemiddelde verblijfstijd toeneemt op de zondagen. Zo ontwikkelt de koopzondag zich tot volwaardige koopdag. De van oudsher benoemde rustdag wordt steeds meer een dag om eropuit te gaan en te shoppen. Dat de verblijfstijd op de koopzondag toeneemt ondanks de beperkte openingstijden van 12.00 uur tot 17.00 uur, lijkt een goudmijn voor de horeca en winkeliers.

Om optimaal van te kunnen profiteren van de kansen die die het winkelmoment te bieden hebben voor gemeenten en winkeliers, is actuele kennis van het druktebeeld op zondagen tegenwoordig eigenlijk onmisbaar geworden voor beleidsvoerders en retailers in binnensteden. Als u ook meer wilt weten over het druktebeeld en de koopzondag in uw stad of gemeente kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen voor een exclusief koopzondagenonderzoek. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden!